ISLAMIC RELIEF SVARAR PÅ JORDBÄVNING I AFGHANISTAN – HUNDRATALS DÖDA I SKALVET  

Islamic Relief skickar nödhjälp till områden som drabbats av förödande jordbävning i Afghanistan.  

En jordbävning med magnituden 6,1 på Richterskalan drabbade östra Afghanistan den 22a juni, och dödade minst 920 människor – även om dödssiffran sannolikt kommer att stiga under de kommande dagarna. Hem har totalförstörts och familjer tros vara instängda under rasmassorna med hundratals människor skadade. Många människor låg och sov när jordbävningen inträffade och hade därför mindre möjlighet att söka skydd i tid. Skalvet förstörde också annan kritisk infrastruktur, såsom vägar och strömförsörjning.  

– Afghanistan lider redan av en massiv humanitär kris, där de flesta afghaner lever i fattigdom och står inför en enorm daglig kamp för att försörja sina familjer. Humanitära organisationer är överansträngda och många människor överlever på bara några bitar bröd och ris varje dag. Nu kommer denna katastrof att göra det ännu svårare för dem, och de behöver akut stöd, säger Mohammad Golam Sorwar, Islamic Reliefs programchef i Afghanistan.   

Islamic Relief är på väg till Paktika-provinsen, det värst drabbade området, och kommer initialt att tillhandahålla livsmedelshjälp och kontantstöd så att folk kan köpa förnödenheter utefter behov. Nödboende behövs också för människor som förlorat sina hem. De värst drabbade områdena är avlägsna landsbygdssamhällen, av vilka många var svåra att nå redan innan jordbävningen. På grund av avskildheten har det behövts helikoptrar för att föra dem sårade människor till sjukhus. 

– Vi hör skräckinjagande rapporter om hela hem som förstörts och människor som krossats när byggnader faller sönder runt dem. Våra team är tack och lov säkra och mobiliserar nu för att få hjälp till drabbade samhällen så snabbt som möjligt, säger Mohammad Golam Sorwar, Islamic Reliefs programchef i Afghanistan.  

Läs mer om vårt arbete i Afghanistan här

Vänligen donera nu för att stödja vårt livräddande arbete i Afghanistan här. 

 

Rapportera oegentligheter

För att säkerställa att Islamic Relief är en trygg och säker organisation för människor som vi möter har vi en policy mot oegentligheter.